Vakuutusmaksuvero – Veron peruste – Liikenneturvallisuusmaksu
Taltionumero:
6540
Antopäivä:
19.12.2017
Asiassa oli kysymys siitä, oliko liikennevakuutusyhtiö A Oy:n luettava vakuutusmaksuveron perusteeseen liikenneturvallisuusmaksu, jonka yhtiö peri vakuutuksenottajilta 1.1.2017 voimaan tulleen liikenneturvallisuusmaksusta annetun lain (471/2016) mukaisen liikenneturvallisuusmaksun kattamiseksi.
Liikenneturvallisuusmaksusta annetun lain 2 §:n 1 momentin mukaan maksuvelvollinen on vakuutusyhtiö, joka harjoittaa liikennevakuutuslaissa tarkoitettua vakuutustoimintaa Suomessa. Koska A Oy oli asiassa maksuvelvollinen, A Oy:n ei voitu katsoa perivän liikenneturvallisuusmaksua vakuutuksenottajan nimissä ja lukuun eikä kysymyksessä siten ollut A Oy:n kannalta läpikulkuerä vaan A Oy:lle liikennevakuutustoiminnan harjoittamisesta aiheutuva lakisääteinen kustannus. A Oy:n veloittaessa liikenneturvallisuusmaksun vakuutuksenottajalta osana liikennevakuutusmaksua A Oy:n oli suoritettava vakuutusmaksuveroa myös vakuutuksenottajalta perittävän liikenneturvallisuusmaksun osuudesta.
Verohallinnon ennakkoratkaisu ajalle 1.1.–31.12.2017.
Laki eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta 1 § 1 momentti, 2 § 1 momentti ja 3 §
Laki liikenneturvallisuusmaksusta (471/2016) 1 §, 2 § 1 momentti, 3 § ja 4 §
Päätös, jota valitus koskee
Helsingin hallinto-oikeuden päätös 17.2.2017 nro 17/0098/4
Asian aikaisempi käsittely
Ennakkoratkaisuhakemus
Liikennevakuutusyhtiö A Oy, jäljempänä myös yhtiö, on esittänyt ennakkoratkaisuhakemuksessaan seuraavaa:
Jokainen Suomessa liikennevakuutustoimintaa harjoittava vakuutusyhtiö tilittää nykyisen liikennevakuutuslain 18 a §:n mukaisesti liikenneturvallisuusmaksua Liikennevakuutuskeskukselle, joka huolehtii liikenneturvallisuuden edistämiseen tarkoitettujen varojen jakamisesta ministeriön määräämällä tavalla.
Liikenneturvallisuusmaksu on pakollinen maksu, johon ei liity vakuutusyhtiöiden vastaanottamia yksilöitävissä olevia suoritteita. Liikenneturvallisuusmaksun on kuitenkin katsottu olevan osa vakuutusmaksuveron alaista tuloa, kuten palovakuutusten osalta palosuojelurahastolaissa tarkoitettu palosuojelumaksu, joka vastaavasti tilitetään palosuojelurahastolle.
Liikenneturvallisuusmaksun määrä vahvistetaan vuosittain liikennevakuutuslain 18 a §:n nojalla annettavassa sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa. Asetuksessa määrätään muun muassa kyseisen vuoden liikenneturvallisuusmaksun kokonaismäärästä, vakuutusyhtiöiden maksettavaksi tulevista ennakoista, niiden määräytymisperusteista ja jaosta. Liikennevakuutusmaksun määrä on vuosien 2004–2014 aikana ollut noin 0,97–1,05 prosenttia liikennevakuutuksen vuosittaisesta maksutulosta.
Liikennevakuutuslain kokonaisuudistuksen (HE 123/2015 vp) yhteydessä annettiin myös kokonaan uusi liikenneturvallisuusmaksulaki (HE 125/2015 vp). Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017 alkaen. Liikennevakuutuslain uudistuksessa todettiin, ettei voimassa oleva liikenneturvallisuusmaksua koskeva sääntely täytä perustuslaissa verolaeille säädettyä muotoa, vaan veroista tulee säätää erillisellä lailla. Hallituksen esityksessä liikenneturvallisuusmaksun on todettu olevan välillisen veron luonteinen maksu.
Hallituksen esityksessä (HE 125/2015 vp) ehdotetaan, että jokaisen liikennevakuutusta harjoittavan vakuutusyhtiön olisi vuosittain suoritettava valtiolle liikenneturvallisuusmaksua, jonka määrä olisi liikenneturvallisuusmaksulakia koskevan lakiehdotuksen 4 §:n mukaan yksi prosentti maksuvelvollisen liikennevakuutuksen maksukauden kokonaisvakuutusmaksutulosta. Kokonaisvakuutusmaksutuloon ei luettaisi vakuutusmaksuveroa eikä jakojärjestelmämaksua. Liikenneturvallisuusmaksu tuloutettaisiin valtion talousarvioon, josta osoitettaisiin tarvittava määräraha tieliikenteen turvallisuuden edistämiseksi. Liikenteen turvallisuusvirasto huolehtisi liikenneturvallisuusmaksun keräämisestä ja valtion talousarviossa osoitettujen määrärahojen myöntämisestä liikenneturvallisuustyötä tekeville tahoille.
A Oy:n tarkoituksena on laskea liikennevakuutuslain ja liikenneturvallisuusmaksulain voimaan tulon jälkeen vakuutuksenottajalta liikennevakuutuksesta vakuutusmaksu, jakojärjestelmämaksu ja liikenneturvallisuusmaksu sekä laskea, tilittää ja veloittaa vakuutusmaksuveroa asiakkaalta vakuutusmaksun ja jakojärjestelmämaksun perusteella.
Hallituksen esityksen perusteella on yhtiön mukaan selvää, että liikenneturvallisuusmaksussa on kyse verosta eikä muusta julkisesta maksusta, jota kerättäisiin tiettyyn tarkoitukseen ja yksilöityihin suoritteisiin. Välillisen verotuksen periaatteisiin kuuluu, että verovelvollinen kerää säädetyn veron laskutuksessaan asiakkaalta. Hakemuksessa viitataan myös Finanssivalvonnan vakuutusyhtiöille antamaan kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevaan määräykseen ja ohjeeseen (14/2012), jonka mukaan liikenneturvallisuusmaksu on vakuutusmaksuveron ohella julkinen maksu, joka vähennetään vakuutusyhtiön vakuutusmaksutulosta ja jolla ei ole tulosvaikutusta.
Yhtiön käsityksen mukaan välillisenä verona liikenneturvallisuusmaksu eroaa aiemmasta vakuutusyhtiöiltä Liikennevakuutuskeskukselle kerätystä liikenneturvallisuusmaksusta, eikä tätä välillistä veroa voida pitää osana vakuutusmaksusopimuksen nojalla kannettavaa vakuutusmaksua, joka on vakuutusmaksuveron peruste.
Ennakkoratkaisukysymys
Onko liikenneturvallisuusmaksua, josta on säädetty 1.1.2017 voimaan tulevalla lailla liikenneturvallisuusmaksusta, pidettävä eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta annetun lain 1 §:ssä tarkoitettuna vakuutussopimuksen nojalla lakisääteisestä liikennevakuutuksesta kannettavana vakuutusmaksuna, josta on suoritettava valtiolle veroa sen mukaan kuin laissa eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta säädetään?
Verohallinnon Konserniverokeskus on 23.8.2016 A Oy:lle ajalle 23.8.2016–31.12.2017 antamanaan ennakkoratkaisuna lausunut, että liikenneturvallisuusmaksusta annetun lain 1 §:n mukaisesta liikenneturvallisuusmaksusta, jonka vakuutusyhtiö perii vakuutuksenottajalta, tulee suorittaa vakuutusmaksuveroa.
Konserniverokeskus on selostettuaan soveltamansa säännökset ja niiden esitöitä lausunut päätöksensä perusteluina muun ohella seuraavaa:
Yhtiö harjoittaa liikennevakuutustoimintaa Suomessa ja on siksi velvollinen suorittamaan liikenneturvallisuuden edistämiseksi kerättävää liikenneturvallisuusmaksua. Vakuutusyhtiön velvollisuudesta suorittaa liikenneturvallisuusmaksua säädetään liikennevakuutuslain 18 a §:ssä ja sosiaali- ja terveysministeriön tämän pykälän nojalla antamassa asetuksessa. Lainmuutoksen vuoksi liikenneturvallisuusmaksua suoritetaan kuitenkin 1.1.2017 alkaen uuden liikenneturvallisuusmaksusta annetun lain nojalla. Tämän lain 2 §:n 1 momentin mukaan liikenneturvallisuusmaksun maksuvelvollinen on liikennevakuutustoimintaa Suomessa harjoittava vakuutusyhtiö.
Hallituksen esityksessä laiksi liikenneturvallisuusmaksusta (HE 125/2015 vp) todetaan, että liikenneturvallisuusmaksua voi perustuslain 81 §:n ja siihen liittyvän perustuslakivaliokunnan tulkintakäytännön perusteella pitää välillisenä verona. Tästä syystä liikenneturvallisuusmaksua koskevaa sääntelyä on hallituksen esityksen mukaan haluttu muuttaa siten, että perustuslain tällaisen maksun kantamiselle sekä varojen kohdentamiselle asettamat vaatimukset otetaan huomioon. Sillä, pidetäänkö liikenneturvallisuusmaksua luonteeltaan välillisenä verona vai muuna julkisena maksuna ei kuitenkaan ole ratkaisevaa merkitystä arvioitaessa sitä, tuleeko liikenneturvallisuusmaksu lukea vakuutusmaksuveron perusteeseen.
Vakuutusmaksuverolain 1 §:n 1 momentin mukaan vakuutusmaksuveroa on suoritettava vakuutussopimuksen nojalla kannettavasta vakuutusmaksusta. Asiassa on siten kyse siitä, voidaanko liikenneturvallisuusmaksua, sellaisena kuin siitä on säädetty 1.1.2017 voimaan tulevassa liikenneturvallisuusmaksulaissa, pitää vakuutussopimuksen nojalla kannettavana vakuutusmaksuna.
Korkein hallinto-oikeus on päätöksessään 6.11.1974 taltionumero 4308 katsonut, että palosuojelumaksua, jonka vakuutuksenantaja suoritti valtiolle perimättä sitä vakuutuksenottajalta, ei ollut vakuutusmaksuveroa suoritettaessa lisättävä kertyneiden vakuutusmaksujen määrään. Päätöksessä KHO 26.8.1974 taltionumero 3080 on puolestaan katsottu, että määrää, jonka vakuutuslaitos sisällytti vakuutuksenottajalta perittävään palovakuutusmaksuun vakuutuslaitoksen valtiolle suoritettavan palosuojelumaksun katteeksi, ei katsottu kannetun palosuojelumaksusta annetun lain säännösten nojalla, vaan vakuutuslaitos kantoi tuonkin osan palovakuutusmaksusta vakuutuksenottajalta asianomaisen vakuutussopimuksen nojalla. Näin ollen määrä katsottiin vakuutusmaksun osaksi ja siitä oli suoritettava vakuutusmaksuveroa. Oikeuskäytännössä on siten katsottu, että vakuutusyhtiön suoritettavaksi säädetyn maksun kattamiseksi vakuutuksenottajalta perittyä maksua on pidettävä osana vakuutussopimuksen nojalla kannettua vakuutusmaksua.
Laissa asetetaan liikennevakuutustoimintaa harjoittaville vakuutusyhtiöille velvollisuus suorittaa valtiolle liikenneturvallisuusmaksua. Liikenneturvallisuusmaksulain 2 §:n 1 momentin mukaan liikenneturvallisuusmaksun maksuvelvollinen on vakuutusyhtiö. Laissa ei ole säännöstä, jonka perusteella vakuutusyhtiö voisi kerätä liikenneturvallisuusmaksun ensin vakuutuksenottajilta. Mikäli A Oy veloittaa vakuutuksenottajalta vakuutusyhtiöiden maksettavaksi laissa säädettyä liikenneturvallisuusmaksua vastaavan summan, ei yhtiön voida katsoa perivän tätä erää vakuutuksenottajalta suoraan lain nojalla vaan osapuolten välisen vakuutussopimuksen perusteella. Vakuutusyhtiön vakuutuksenottajalta laskuttama liikenneturvallisuusmaksun kattamiseksi peritty summa on siten vakuutussopimuksen nojalla kannettua vakuutusmaksua. Verohallinto katsoo, että tällaisesta vakuutuksenottajalta peritystä erästä tulee suorittaa vakuutusmaksuveroa vakuutusmaksuverolain 1 §:n 1 momentin nojalla.
Yhtiö on valituksessaan hallinto-oikeudelle vaatinut, että Konserniverokeskuksen päätös kumotaan ja uutena ennakkoratkaisuna lausutaan, että liikenneturvallisuusmaksusta annetussa laissa säädettyä veroa ei ole luettava eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta annetussa laissa tarkoitettuun vakuutusmaksuun ja vakuutusmaksuveron perusteeseen ja ettei yhtiön siten tule tilittää vakuutusmaksuveroa liikenneturvallisuusmaksusta.
Voimassa olevan liikennevakuutuslain 18 a §:n mukaisessa liikenneturvallisuusmaksussa on kysymys muusta julkisesta maksusta, joka kerättiin palosuojelumaksun tapaan julkisoikeudellisen yhteisön käyttöön. Uudessa liikenneturvallisuusmaksusta annetussa laissa maksu on tarkoitus muuttaa valtion budjettiin kertyväksi veroksi. Veron luonne jää kuitenkin epäselväksi, eikä sitä voitane lukea mihinkään nykyiseen verolajiin. Hallituksen esityksessä viitataan liikenneturvallisuusmaksun säätämiselle vaihtoehtoisena menettelynä vakuutusmaksuveron korottaminen liikennevakuutuksen osalta nykyisestä 24 prosentista 25 prosenttiin, mitä voi pitää lainsäätäjän tarkoittamana verotuksellisena lopputuloksena. Toteutus valittiin kuitenkin tehtäväksi toisin. Ennakkoratkaisuna lausuttu johtaisi yllä mainittua korkeampaan verotuksen tasoon.
Ennakkoratkaisussa viitataan päätökseen KHO 26.8.1974 taltionumero 3080, jonka perusteella on katsottu oikeuskäytännön vahvistaneen sen, että vakuutusyhtiön suoritettavaksi säädetyn maksun kattamiseksi vakuutuksenottajalta perittyä maksua pidetään osana vakuutusmaksua. Myöhemmässä verotuskäytännössä (Uudenmaan lääninveroviraston ennakkotieto vuodelta 1995) on kuitenkin vahvistettu, että vakuutusyhtiön perimä ja välittämä vakuutusmeklarin palkkio ei tietyin edellytyksin kuulunut vakuutusmaksuveron pohjaan. Edellytyksenä oli, että palkkiota käsiteltiin läpikulkueränä, jollainen myös tässä tarkoitettu liikenneturvallisuusmaksu on vakuutusyhtiön kannalta. Kyseisessä ennakkotiedossa on siis vahvistettu, että vakuutusyhtiö voi kerätä myös muita maksuja kuin eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta annetussa laissa tarkoitettuja vakuutusmaksuja, jotka lähtökohtaisesti kattavat vakuutusyhtiön riskiä, vahinkokuluja ja -vastuuta sekä muita liike- ja pääomakuluja. Sanotusta ennakkotiedosta johdettavaa periaatetta tulee soveltaa uuteen verona kerättävään liikenneturvallisuusmaksuun, mikä johtaa hallituksen esityksessä tarkoitettuun verotukselliseen lopputulokseen, kun vakuutusmaksuveroa tai liikenneturvallisuusmaksua koskevissa laeissa ei ole muuta säädetty eikä myöskään oikeuskäytännöstä muuta nimenomaisesti johdu.
Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö on antanut valituksen johdosta vastineen.
Yhtiö on antanut vastaselityksen.
Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisu
Hallinto-oikeus on kumonnut valituksenalaisen ennakkoratkaisun ja lausunut uutena ennakkoratkaisuna, että yhtiön ei ole suoritettava vakuutusmaksuveroa erästä, jonka yhtiö perii vakuutuksenottajilta suorittamansa liikenneturvallisuusmaksusta annetun lain (471/2016) mukaisen liikenneturvallisuusmaksun kattamiseksi. Ennakkoratkaisua on näin muutettuna sitovana noudatettava yhtiön vaatimuksesta 1.1.–31.12.2017 välisenä aikana.
Hallinto-oikeus on, selostettuaan soveltamansa säännökset ja niiden esitöitä, lausunut päätöksensä perusteluina seuraavaa:
Ennakkoratkaisuhakemus ja valitus ovat koskeneet kysymystä siitä, tuleeko yhtiön suorittaa vakuutusmaksuveroa siitä erästä, jonka yhtiö perii vakuutuksenottajilta suorittamansa 1.1.2017 voimaan tulevan liikenneturvallisuusmaksusta annetun lain (471/2016) mukaisen liikenneturvallisuusmaksun kattamiseksi. Toisin sanoen kysymys on siitä, luetaanko tällainen liikenneturvallisuusmaksun kattamiseksi vakuutuksenottajalta perittävä erä vakuutusmaksuveron perusteeseen. Valituksenalaisessa ennakkoratkaisussa on katsottu, että tällaisesta vakuutuksenottajalta peritystä erästä tulee suorittaa vakuutusmaksuveroa eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta annetun lain 1 §:n 1 momentin nojalla.
Liikenneturvallisuusmaksusta annettua lakia koskevasta hallituksen esityksestä (HE 125/2015 vp) ilmenee, että liikenneturvallisuusmaksu on välillisen veron luonteinen julkinen maksu, jonka maksuvelvollisia ovat vakuutusyhtiöt ja jonka vakuutusyhtiöt siirtävät hinnoittelunsa kautta vakuutuksenottajien lopullisesti maksettavaksi.
Eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta annetun lain 1 §:n 1 momentin mukaan vakuutusmaksuveroa suoritetaan vakuutussopimuksen nojalla kannettavasta vakuutusmaksusta. Hallinto-oikeus toteaa, että vakuutusyhtiöt kantavat liikenneturvallisuusmaksun kattamiseksi vakuutuksenottajilta perimänsä erän vakuutussuhteen aikana ja vakuutussopimuksen nojalla. Kyseinen erä ei kuitenkaan ole vastiketta vakuutusyhtiön vakuutuksenottajalle suorittamasta vakuutuspalvelusta, kuten vakuutusmaksu, vaan kysymys on välillisen veron luonteisesta läpikulkuerästä. Kyseistä erää ei myöskään lueta vakuutusyhtiöiden tilinpäätöksessä vakuutusyhtiöiden saamaan vakuutusmaksutuloon. Vakuutusyhtiön kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevan Finanssivalvonnan määräyksen ja ohjeen (14/2012) kohdan 12.2.1 mukaan tuloslaskelmaan merkitään tilikauden vakuutusmaksutulo muun muassa ilman maksuihin sisältynyttä vakuutusmaksuveroa ja muita julkisia maksuja, kuten liikenneturvallisuusmaksua.
Edellä mainituin perustein hallinto-oikeus katsoo, että liikenneturvallisuusmaksun kattamiseksi vakuutuksenottajilta kannettavaa erää ei ole pidettävä eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta annetun lain 1 §:n 1 momentin tarkoittamana vakuutusmaksuna. Näin ollen yhtiön ei ole suoritettava vakuutusmaksuveroa erästä, jonka yhtiö perii vakuutuksenottajilta suorittamansa liikenneturvallisuusmaksusta annetun lain (471/2016) mukaisen liikenneturvallisuusmaksun kattamiseksi.
Valituksenalainen ennakkoratkaisu on annettu ajalle 23.8.2016–31.12.2017. Ennakkoratkaisuhakemus on kuitenkin koskenut eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta annetun lain soveltamista yhtiön liiketoimintaan 1.1.2017 alkaen, jolloin liikenneturvallisuusmaksusta annettu laki (471/2016) tulee voimaan. Koska ennakkoratkaisulla ei ole tosiasiallista oikeusvaikutusta ajalla 23.8.2016–31.12.2016, hallinto-oikeus muuttaa ennakkoratkaisun voimassaolon ajalle 1.1.–31.12.2017.
Asian ovat ratkaisseet hallinto-oikeuden jäsenet Olli Kurkela, Terttu Kujala ja Elina Halimaa. Esittelijä Stina-Maria Lund.
Käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa
Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö on pyytänyt lupaa valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä ja valituksessaan vaatinut, että hallinto-oikeuden päätös kumotaan ja Verohallinnon antama ennakkoratkaisu saatetaan voimaan.
Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö on valituksessaan esittänyt muun ohella seuraavaa:
Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön käsityksen mukaan käsillä olevassa asiassa merkityksellistä on, että nimenomaan liikennevakuutustoimintaa harjoittava vakuutusyhtiö on liikenneturvallisuusmaksulain mukaan liikenneturvallisuusmaksusta maksuvelvollinen. Kysymys ei siten ole vakuutuksenottajalle kuuluvasta maksusta, jonka vakuutusyhtiö veloittaa ja suorittaa vakuutuksenottajan nimissä ja puolesta edelleen eteenpäin. Jos vakuutusyhtiö perii liikenneturvallisuusmaksunsa suuruisen summan vakuutuksenottajalta, on maksu osapuolten välisen vakuutussopimuksen nojalla kannettua vakuutusmaksua. Vastaavasti korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytännössä on vahvistettu, että määrä, jonka vakuutuslaitos sisällyttää vakuutuksenottajalta perittävään vakuutusmaksuun vakuutuslaitokselle säädetyn maksun katteeksi, katsotaan kannetun osapuolten vakuutussopimuksen nojalla.
Oikeudenvalvontayksikkö katsoo siten, kuten Verohallintokin, että yhtiö ei peri liikenneturvallisuusmaksua vakuutuksenottajalta lain nojalla, vaan kysymys on vakuutussopimuksen nojalla kannetusta vakuutusmaksun osasta. Kysymys ei toisin sanoen ole siitä, että yhtiö suorittaa asiakkaan puolesta liikenneturvallisuusmaksun. Varsinainen maksuvelvollinen on yhtiö liikennevakuutustoimintaa harjoittavana vakuutuslaitoksena eikä vakuutuksenottaja. Kysymys ei siten ole yhtiön vakuutuksenottajan puolesta ja nimissä suorittamasta läpikulkuerän luonteisesta erästä. Oikeudenvalvontayksikkö toteaa, että jos vakuutusyhtiö ei peri liikenneturvallisuusmaksua vastaavaa summaa vakuutuksenottajalta, ei tämä erä silloin ole osa vakuutusmaksuveron perustetta.
Asiassa ei ole merkitystä sillä, että liikenneturvallisuusmaksu on veronluonteinen. Veron peruste muodostuu vakuutuksenottajalta veloitetuista vakuutusmaksuista ilman vakuutusmaksuveron osuutta. Vakuutuksenottajalta vakuutussopimuksen nojalla kannettavasta vakuutusmaksun osasta tulee suorittaa vakuutusmaksuveroa vakuutusmaksuverolain 1 §:n 1 momentin nojalla.
Käsillä olevassa asiassa ei ole merkitystä Helsingin hallinto-oikeuden esiin tuomalla Finanssivalvonnan määräyksellä ja ohjeella (14/2012). Mainittu ohje koskee tuloslaskelmaan merkittävää vakuutusmaksutuloa. Sillä, luetaanko liikenneturvallisuusmaksu vakuutusyhtiön tilinpäätöksessä vakuutusyhtiön saamaan vakuutusmaksutuloon, ei ole merkitystä ratkaistavana olevassa vakuutusmaksuverotusta koskevassa asiassa.
Edellä todetusta oikeudenvalvontayksikön käsityksestä huolimatta oikeudenvalvontayksikkö kuitenkin huomauttaa, että Finanssivalvonnan 2012 antama ohje on ollut sovellettavissa jo silloin, kun kumotun liikennevakuutuslain 18 a §:n mukainen liikenneturvallisuusmaksu on ollut osa vakuutusmaksuveron alaista tuloa. Lisäksi mainitun ohjeen kohdasta 15.6 ilmenee, että vakuutusmaksuihin sisältyneet, mutta niistä ennen tuloslaskelmaan merkitsemistä vähennetyt luottotappiot, verot, julkiset maksut ja lakisääteisten vahinkovakuutuslajien jakojärjestelmämaksut eritellään. Edellä mainittuihin eriteltäviin eriin kuuluvat ohjeen mukaan muun ohella palosuojelumaksu ja liikenneturvallisuusmaksu. Toisin kuin hallinto-oikeus, oikeudenvalvontayksikkö tulkitsee ohjeistusta siten, että vaikka ohjeessa mainittuja veroja ja julkisia maksuja ei lueta mukaan tuloslaskelman vakuutusmaksutuloon, ovat ne sisältyneet vakuutusmaksuihin ja siten vakuutusmaksuveron alaiseen tuloon.
Kun yhtiö veloittaa vakuutuksenottajalta liikenneturvallisuusmaksuaan vastaavan summan, kysymys on vakuutuksenottajalta vakuutussopimuksen nojalla kannettavasta vakuutusmaksun osasta, josta tulee suorittaa vakuutusmaksuveroa vakuutusmaksuverolain 1 §:n 1 momentin nojalla.
Yhtiö on valituksen johdosta antamassaan vastineessa esittänyt muun ohella seuraavaa:
Yhtiö haluaa korostaa sitä, että liikenneturvallisuusmaksussa eduskunta on säätänyt verosta, sillä se kerätään jatkossa valtion budjettiin. Aiemmin voimassa ollut liikenneturvallisuusmaksu puolestaan kerättiin veronluonteisena maksuna liikenneturvallisuustyöhön käytettäväksi. Hallituksen esitöissä sitä luonnehditaankin "välillisen veron luonteiseksi".
Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön viittaamiin palosuojelumaksua koskeviin vanhoihin päätöksiin ei voida tässä asiassa suoraan viitata. Ne koskevat vakuutusyhtiölle asetettuja maksuja. Vakuutusala noudatti niitä liittyen vanhaan liikenneturvallisuusmaksuun, joka vastasi sanottua palosuojelumaksua, joka ei ole vero, toisin kuin nyt kysymyksessä oleva liikenneturvallisuusmaksu. Hallituksen esityksestä käy eksplisiittisesti ilmi lainsäätäjän tarkoitus kohdistaa 25 prosentin tasoinen vero liikennevakuutusmaksuihin. Lainsäätäjä ei katsonut tarpeelliseksi samassa yhteydessä muuttaa lakia eräistä vakuutusmaksuveroista siten, että uusi liikenneturvallisuusmaksu olisi nimenomaisesti erotettu vakuutusmaksuveron veropohjasta. Sääntelyä ei katsottu tarpeelliseksi ottaen huomioon edellä lausutun maksun välillisen veron luonteisuuden, vaikka lainsäätäjä muutoin on lain esitöissä lausunut sekä laissa määrännyt veron suhteesta vakuutusmaksuveroon.
Oikeudenvalvontayksikön kanta johtaisi hallituksen esityksestä poiketen nimenomaisesti ilmaistua 25 prosentin verotasoa korkeampaan veroon. Koska kyse on lakisääteisestä vakuutuslajista, jonka jokainen liikennevakuutettavan ajoneuvon omistaja on velvollinen ottamaan ja maksamaan, lainsäätäjä on varmasti huomioinut lain esitöissä uuden sääntelyn kustannusvaikutuksen.
Yhtiö toteaa yhteenvetona, että välillisen veron luontoiseksi säädettyä liikenneturvallisuusmaksua ei tule pitää osana vakuutusmaksua ja lukea vakuutusmaksuveron perusteeseen.
Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö on antamassaan vastaselityksessä uudistanut asiassa aikaisemmin esittämänsä ja vaatimansa.
Yhtiö on antanut Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön vastaselityksen johdosta lausuman.
Yhtiön lausuma on lähetetty tiedoksi Veronsaajien oikeudenvalvontayksikölle.
Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu
Korkein hallinto-oikeus on myöntänyt Veronsaajien oikeudenvalvontayksikölle valitusluvan ja tutkinut asian.
Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön valitus hyväksytään. Hallinto-oikeuden päätös kumotaan ja Verohallinnon antama ennakkoratkaisu, jonka mukaan liikenneturvallisuusmaksusta, jonka A Oy perii vakuutuksenottajalta, on suoritettava vakuutusmaksuveroa, saatetaan voimaan.
Ennakkoratkaisu on voimassa ajalla 1.1.–31.12.2017.
Perustelut
Sovellettavat säännökset ja niiden esitöitä
Eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta annetun lain (vakuutusmaksuverolaki) 1 §:n 1 momentin mukaan vakuutussopimuksen nojalla kannettavasta vakuutusmaksusta on, milloin on vakuutettu Suomessa oleva omaisuus taikka täällä harjoitettuun toimintaan liittyvä tai täällä oleva muu etuus, suoritettava valtiolle veroa sen mukaan kuin tässä laissa säädetään. Lain 2 §:n 1 momentin mukaan jokaisen, joka harjoittaa Suomessa vakuutusliikettä, on suoritettava veroa 1 §:n 1 momentissa tarkoitetusta vakuutusmaksusta. Lain 3 §:n mukaan veron määrä on 24 prosenttia vakuutusmaksuista, joihin vero ei sisälly.
Vuoden 2016 loppuun saakka voimassa olleen liikennevakuutuslain (279/1959) 18 a §:n 1 momentin (361/1993) mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi määrätä kohtuullisen maksun sellaisen toiminnan tukemiseen, jolla harkitaan olevan yleistä merkitystä liikenneturvallisuuden edistämiselle. Jokaisen 17 §:n 1 ja 4 momentissa tarkoitetun liikennevakuutustoimintaa Suomessa harjoittavan vakuutusyhtiön on tilitettävä ministeriön määräämä maksu Liikennevakuutuskeskukselle, jonka on suoritettava maksu ministeriön määräämällä tavalla liikenneturvallisuuden edistämiseen.
Vuoden 2017 alusta voimaan tulleen liikenneturvallisuusmaksusta annetun lain (471/2016, liikenneturvallisuusmaksulaki) 1 §:n mukaan liikenneturvallisuuden edistämiseksi on valtiolle suoritettava liikenneturvallisuusmaksua siten kuin tässä laissa säädetään. Lain 2 §:n 1 momentin mukaan mainitussa laissa tarkoitetaan maksuvelvollisella vakuutusyhtiötä, joka harjoittaa liikennevakuutuslaissa (460/2016) tarkoitettua liikennevakuutustoimintaa Suomessa. Lain 3 §:n mukaan liikenneturvallisuusmaksun kannon toimittaa Liikenteen turvallisuusvirasto. Lain 4 §:n mukaan liikenneturvallisuusmaksun määrä on yksi prosentti maksuvelvollisen liikennevakuutuksen maksukauden kokonaisvakuutusmaksutulosta, joka määräytyy samoin perustein kuin vakuutusyhtiön tilinpäätöksen tuloslaskelman mukainen vakuutusmaksutulo.
Liikenneturvallisuusmaksulakia koskevan hallituksen esityksen (HE 125/2015 vp) yleisperustelujen mukaan liikenneturvallisuusmaksu on luonteeltaan pakollinen maksu, johon ei liity vakuutusyhtiöiden vastaanottamia yksilöitävissä olevia suoritteita. Liikennevakuutuslain 18 a §:ssä säädettyä liikenneturvallisuusmaksua voi perustuslain 81 §:n ja siihen liittyvän perustuslakivaliokunnan tulkintakäytännön perusteella pitää välillisenä verona. Liikenneturvallisuusmaksuvelvollisia ovat liikennevakuutusyhtiöt, jotka siirtävät hinnoittelussaan liikenneturvallisuusmaksun vakuutuksenottajien vastattavaksi osana vakuutuksenottajan maksamaa liikennevakuutusmaksua. Liikennevakuutusmaksuun sidottuna liikenneturvallisuustyön rahoitus kohdentuu samalle kohderyhmälle, jonka on liikennevakuutusjärjestelmässä katsottu aiheuttavan liikenteeseen käytölle tyypillistä riskiä ja joille on tästä syystä säädetty vakuutuksenottovelvollisuus. Toisaalta liikenneturvallisuustyön tulokset eivät kohdistu vain vakuutuksenottajiin vaan kaikkiin liikenteessä kulkijoihin ja sitä kautta koko yhteiskuntaan. Maksuvelvollisuuden kohdistamista vakuutuksenottajiin voidaan kuitenkin pitää aiheuttamisperiaatteen mukaisena.
Oikeudellinen arviointi ja johtopäätös
Asiassa on ratkaistavana, onko A Oy:n suoritettava vakuutusmaksuveroa siitä erästä, jonka yhtiö perii vakuutuksenottajilta liikenneturvallisuusmaksusta annetun lain (471/2016) mukaisen liikenneturvallisuusmaksun kattamiseksi. Toisin sanoen kysymys on siitä, luetaanko tällainen liikenneturvallisuusmaksun kattamiseksi vakuutuksenottajalta perittävä erä vakuutusmaksusta suoritettavan veron perusteeseen.
Liikenneturvallisuusmaksulain 2 §:n 1 momentin mukaan maksuvelvollinen on vakuutusyhtiö, joka harjoittaa liikennevakuutuslaissa tarkoitettua vakuutustoimintaa Suomessa. Koska A Oy on asiassa maksuvelvollinen, yhtiön ei voida katsoa perivän liikenneturvallisuusmaksua vakuutuksenottajan nimissä ja lukuun eikä kysymyksessä siten ole hallinto-oikeuden päätöksessä tarkoitetulla tavalla yhtiön kannalta läpikulkuerä vaan yhtiölle liikennevakuutustoiminnan harjoittamisesta aiheutuva lakisääteinen kustannus.
Liikenneturvallisuusmaksulakia koskevan hallituksen esityksen (HE 125/2005 vp) perusteluista ilmenee lain tarkoituksena olevan, että vakuutusyhtiö siirtää liikenneturvallisuusmaksun vakuutuksenottajan maksettavaksi osana liikennevakuutusmaksua. Tällä tavoin maksu kohdentuu tahoille, jotka tyypillisesti aiheuttavat liikenneturvallisuusriskiä ja joille sen vuoksi on säädetty vakuutuksenottovelvollisuus. Kun vakuutusmaksuverolain tarkoituksena on katsottava olevan, että vakuutusmaksusta suoritettavan veron perusteena on koko vakuutuksenottajalta perittävä vakuutusmaksu ilman vakuutusmaksuveron osuutta ja kun myös edellä selostetun hallituksen esityksen perusteluista ilmenee liikenneturvallisuusmaksun olevan osa vakuutusmaksua, liikenneturvallisuusmaksun jättämiselle lukematta vakuutusmaksusta suoritettavan veron perusteeseen ei ole perusteita. Sillä seikalla, miten liikenneturvallisuusmaksua käsitellään yhtiön kirjanpidossa, ei ole asiassa merkitystä.
Tämän vuoksi hallinto-oikeuden päätös on kumottava ja Verohallinnon antama ennakkoratkaisu, jonka mukaan liikenneturvallisuusmaksusta, jonka A Oy perii vakuutuksenottajalta, on suoritettava vakuutusmaksuveroa, on saatettava voimaan.
Asian ovat ratkaisseet oikeusneuvokset Irma Telivuo, Leena Äärilä, Vesa-Pekka Nuotio, Antti Pekkala ja Leena Romppainen. Asian esittelijä Marita Eeva.